ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έργο: Νέα υβριδική  βιοκλιματιζόμενη κατοικία στο Μαραθώνα

Υπηρεσίες: Μελέτη, επίβλεψη,  κατασκευή

Τοποθεσία: Μαραθώνας, Σχοινιάς

Λεπτομέρειες: Ηλιοθερμική Βιοκλιματιζόμενη διώροφη κατοικία ενεργειακής απόδοσης Α

Έτος: 2019

Επιφάνειες: 155,00 τμ

Κατάσταση: υπό κατασκευή

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διώροφη κατοικία είναι σχεδιασμένη με τις αρχές του βιοκλιματισμού. Εφαρμόζει δύο ζεύγη εγκάρσιων αξόνων, ένα κατά τις ορίζουσες των πλευρών και των οικοδομικών γραμμών του οικοπέδου και ένα ακριβώς νότια προσανατολισμένο επάνω στο οποίο «ανοίγουν» τα μεγάλα υαλοστάσια που είναι οι πύλες εισόδου της ηλιακής θερμικής ενέργειας μέσα στην κατοικία.            Η διεύθυνση πρόσπτωσης των ηλιακών ακτίνων στα μεγάλα νότια υαλοστάσια ελέγχεται από σταθερές περσίδες (louver) κεκλιμένων κατά το χειμερινό αζιμούθιο. Το θερμικό πλεόνασμα της θερμοχωρητικότητας των ηλιαζόμενων δαπέδων αποθηκεύεται σε αεριζόμενα υποκείμενα «πέτρινα κρεβάτια» (rock beds) και αποδίδεται τις νυχτερινές ώρες.

Το υβριδικό σύστημα θέρμανσης της κατοικίας είναι η ηλιοθερμία νερού – νερού .  Σύστημα ηλιοσυλλεκτών αποθηκεύει θερμό νερό σε buffer αδρανείας 1000 λίτρων με ικανότητα επάρκειας 72 ωρών. Ο εναλλάκτης θερμότητας τροφοδοτεί ενδοδαπέδιο κύκλωμα σωληνώσεων χαμηλής θερμοκρασίας (40O  C) . Όλο το σύστημα επικουρεί, μέσω τρίοδης βάνας,   αντλία θερμότητας νερού – νερού χαμηλών θερμοκρασιών 15 KW. Το ζεστό νερό χρήσης εξασφαλίζεται από κλασσικό ηλιακό θερμοσίφωνα.

Εφαρμογή θερμοπρόσοψης, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα και ενεργειακοί υαλοπίνακες συμπληρώνουν το μοντέλο της υβριδικά βιοκλιματιζόμενης κατοικίας που επιτυγχάνει επίπεδο ενεργειακής απόδοσης Α. Πιθανή μελλοντική προσθήκη φωτοβολταϊκών panels ισχύος 5-6 KW  θα  αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία σε κατηγορία Α++ και θα την κατατάξει στην κατηγορία των σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτήρια nZEB

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΣΧΕΔΙΑ

costas-paliouras-architect-bioklimatizomeni-katoikia-marathona-4
costas-paliouras-architect-bioklimatizomeni-katoikia-marathona-5

Σχετικά Έργα