ΓΑΙΟΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έργο: Εξοχική κατοικία ενεργειακής κλάσης Α΄ στην Ανάβυσσο, Ιδιωτικό

Υπηρεσίες: Μελέτη, επίβλεψη

Τοποθεσία: Παλαιά φώκαια, Αγία Κυριακή

Λεπτομέρειες: Αειφόρος δόμηση σε γαιοθερμική ισόγεια κατοικία εκτός σχεδίου

Έτος: 20018

Επιφάνειες: 119,00 τμ

Κατάσταση: υπό κατασκευή

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο ιδιοκτήτης του μεγάλου, εκτός σχεδίου γηπέδου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προθυμία για την αειφόρο δόμηση της κατοικίας του. Τα σχεδόν 5 στρέμματα επίπεδης έκτασης του γηπέδου του αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πρόσφορα για την επιλογή εφαρμογής  αβαθούς γεωθερμίας.

Επιλέχθηκε η εγκατάσταση  γεωεναλλάκτη οριζόντιων σωληνώσεων slinky, κλειστού κυκλώματος (closed loop σε βάθος το πολύ 3 μέτρων ή έως εμφάνισης υφιστάμενου υδροφόρου ορίζοντα) και γεωθερμική αντλία θερμότητας  water- to- water που συνδέεται με ενδοδαπέδιο σύστημα ψύξης – θέρμανσης.              Η τελείως αθόρυβη γεωθερμική αντλία τοποθετείται σε ειδικό «ερμάριο», μέσα στην κατοικία. Σαν επικουρικό σύστημα θέρμανσης εγκαθίσταται  ενεργειακό τζάκι ισχύος  19 KW (κατανάλωση 5,5 kg/h) με ενεργειακή απόδοση 75%+.  Για τον δροσισμό, το γεωθερμικό σύστημα επικουρούν βιοκλιματικές τεχνικές (φύτευση , διαμπερότητα ανοιγμάτων, υπολογισμός σκίασης βάσει θερινού αζιμούθιου).

Τα πολύ μεγάλα , νότια προσανατολισμένα και επάλληλα συρρώμενα υαλοστάσια, είναι ξύλινα (θερμοδιακοπτόμενα) με τριπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες με 4-4-5 και φίλτρα UVA – UVB.              Οι πέτρινες λιθοδομές από  κουτούκια Ιωαννίνων είναι θερμοαποθήκες  στα Νοτιοανατολικά και θερμοδιακόπτες στα Βορειοδυτικά.

Τα δώματα σχεδιάστηκαν σαν στεγανολεκάνες συλλογής βρόχινου νερού (το οποίο θα συγκεντρώνεται σε παρακείμενη δεξαμενή φυσικής ροής) και   με προοπτική να δεχτούν σύστημα ανάπτυξης αυτόνομων ή συνδεδεμένων  φωτοβολταϊκών panels. Η προσθήκη φωτοβολταϊκών θα προσφέρει στην κατοικία τη δυνατότητα να κατηγοριοποιηθεί σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτίριο (Α+).   Σε περίπτωση που δεν εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά , το δώμα είναι «έτοιμο» να  φυτευτεί με χαμηλού και μεσαίου ύψους πόες και θάμνους αυξάνοντας σημαντικά τη θερμοχωρητικότητα της κατοικίας .

Όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι «γηγενείς» ανόργανες Α΄ ύλες, ανακυκλούμενα και  επαναχρησιμοποιούμενα οργανικά  PU κλπ «πλαστικά»   υλικά. Το deck  στις βεράντες είναι από φυσική ξυλεία. Τα χρώματα, τα βερνίκια και οι λοιπές επενδύσεις είναι όλα οικολογικά υλικά. Η δεξαμενή υγρών απόβλητων σχεδιάστηκε για να λειτουργεί βιολογικά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΣΧΕΔΙΑ

Σχετικά Έργα