Κώστας Παλιούρας - Αρχιτέκτονας / Μηχανικός

Κώστας Παλιούρας

Γ

εννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ολοκλήρωσα σπουδές στο τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Εξειδικεύτηκα στη σχεδίαση παθητικά βιοκλιματιζόμενων κτιρίων, στον ενεργητικό βιοκλιματισμό (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), στη διαχείριση περιβάλλοντος χώρου, στην Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, στη Διακόσμηση και στο έπιπλο.

Το γραφείο μου (Κώστας Παλιούρας και συνεργάτες, Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί) δημιουργήθηκε το 1990 στα Νότια προάστια της Αθήνας και από το 2002 στην Ανατολική Αττική.

Φιλοσοφία μου είναι ότι η αρχιτεκτονική είναι η επιστήμη των εικαστικών Τεχνών που ενσωματώνει σε ακμαίες δομές την ανθρώπινη σοφία. Έχω διαπιστώσει ότι ο βιοκλιματισμός¨ ενέχεται στην πιο παλιά και σύντομη αφήγηση της τέχνης του ¨οικοδομείν¨ και πιστεύω ότι πρέπει αυτή η ¨αφήγηση¨, να επαναλαμβάνεται μεταγλωττισμένη σε σημερινές διαλέκτους και κάθε φορά με περισσότερα και ¨ωραιότερα¨ λόγια.

Κύρια επιδίωξή μου είναι η μελέτη, η σχεδίαση και η διατύπωση πρωτόβουλων και καλαίσθητων προτάσεων που συνθέτουν καινοτόμες ποιότητες ορίων ανάμεσα στο μέσα και το έξω και λειτουργούν σαν έξυπνα φίλτρα που αξιοποιούν και διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά δεδομένα κάθε τοποθεσίας . Έννοια μου είναι, όλη αυτή τη δημιουργική διαδικασία να την ορίζω να την υλοποιώ και να την προσφέρω σαν την τρισδιάστατη βιωματική εμπειρία του κάθε ατόμου που μου την ενέπνευσε.

Η σωρευμένη εμπειρία σχεδιασμού και κατασκευαστικής γνώσης, μου δίνει την ευχέρεια να αντιστέκομαι σε καταλυτικούς φορμαλιστικούς πειρασμούς και απλοποιητικές ευκολίες. Κατευθύνω την επαγγελματική πρακτική μου στην δημιουργία σύγχρονων, πρωτότοκων, εφικτών, φιλόξενων, λειτουργικών, οικονόμων και αισθητικά άρτιων δομών που συμφιλιώνουν και ενώνουν άνθρωπο και περιβάλλον με τρόπο «καλό κ’ αγαθό».