METALLIC SINGLE-FAMILY RESIDENCE IN GALATSI

METALLIC SINGLE-FAMILY RESIDENCE IN GALATSI

INFORMATION

Project: Metallic single-family residence in Galatsi

Services: study, supervision, participation in construction

Location: Galatsi, Boundary Park

Details: Three storey house with basement and roof

Year: 2019

Surfaces: 173.00 sqm main residence, 97.00 sqm basement

Status: under construction, work in progress

DESCRIPTION

Three storey residential house on a corner plot of 170.00 sqm, northwest oriented and wide, panoramic view of the Athenian basin.

The “modern” way of building a metallic carrier house, a dry-wall masonry facade lining, works perfectly with the new facade morphing techniques to produce the desired neoclassical style look, according to the owner’s choices.

IMAGES / DESIGNS

ENERGY AND AESTHETIC UPGRADE OF HOTEL FACADES

ENERGY AND AESTHETIC UPGRADE OF HOTEL FACADES

INFORMATION

Project: Energy and aesthetic upgrade of hotel facades, Tourism

Services: design, construction

Location: Poseidonos Seaside Avenue, Voula

Details: Interventions and energy upgrade of hotel facades

Year: 2019

Surfaces: 768.00 sqm facades and 289.00 sqm balconies

Status: implementation study, project execution time three months

DESCRIPTION

The project concerns the aesthetic and energy upgrading of the hotel’s facades. Suggested interventions are:

  1. Replacement of iron railings with modern, glass, triplex reflectors
  2. Replacement of room partitions with new, glass, triplex, sandblasted
  3. Dismantling of wooden shutters and replacement with aluminum punching panels fitted with Teflon wheels on hanging guides at the front porch.
  4. Installation of scaffolding panels and metal pergolas
  5. Add a facade
  6. Installation of wpc deck in balconies
  7. Replacement of outdoor lighting with headlight, lamp and LED rgb film systems.

IMAGES / DESIGNS

RENOVATION OF “AIR BNB” APARTMENT IN GLYFADA

RENOVATION OF “AIR BNB” APARTMENT IN GLYFADA

INFORMATION

Project: Renovation of “Air BnB” apartment in Glyfada

Services: design, supervision, construction

Location: Ano Glyfada, Brown

Details: refurbishment of apartment flats intended for short-term lease.

Year: 2020

Surfaces: 51,00 sqm

Status: done now

DESCRIPTION

Radical renovation of the living room, dining room and kitchen for short term lease.

The floor is covered with solid, blond decape, sheathed, oak, glued parquet. The kitchenette has white acrylic doors and Corian mosaik benches. Pale neutral colors dominate to give more light and a sense of comfort and cleanliness.

The furnishings are modest but sufficient for up to six persons in the capacity of the apartment. The sofas and dining area are set in the bright corner with large overhangs and the far, western sea view deep in the horizon.

IMAGES / DESIGNS

HYBRID BIOCLIMATIC HOUSING IN MARATHON

HYBRID BIOCLIMATIC HOUSING IN MARATHON

INFORMATION

Project: New hybrid bioclimatic housing in Marathon

Services: design, supervision, construction

Location: Marathon, Schinias

Details: Solar Heating Bioclimatic Energy Efficient House A.

Year: 2019

Surfaces: 155.00 sqm

Status: under construction

DESCRIPTION

The two-storey house is designed with the principles of bioconditioning. It applies two pairs of transverse shafts, one defining the sides and building lines of the plot, and one just south oriented on which the large glazed windows that are the solar thermal energy entry gates, are opened. The direction of incidence of solar rays in large southern glazing is controlled by fixed louver inclined in winter azimuth. The thermal surplus of sunshine heat storage is stored in ventilated rock beds and is provided at night.

The hybrid home heating system is water-to-water sunbathing. The solar collector system stores hot water in a 1000 liter inert buffer with a capacity of 72 hours. The heat exchanger supplies an underfloor low temperature (40 C) pipe circuit. The entire system is assisted by a three-way valve, a 15 KW water-to-water heat pump. Hot water is provided by a classic solar water heater.

Thermal facade application, break-in windows and energy-efficient glass panels complement the hybrid bioclimatic model that achieves energy efficiency levels A. Possible future addition of photovoltaic power panels of 5-6 KW will classify energy-efficient class A + energy consumption buildings nZEB.

IMAGES / DESIGNS

costas-paliouras-architect-bioklimatizomeni-katoikia-marathona-4
costas-paliouras-architect-bioklimatizomeni-katoikia-marathona-5

ENERGY CLASS A RESIDENCE IN ANAVYSSOS

ENERGY CLASS A RESIDENCE IN ANAVYSSOS

INFORMATION

Project: Energy class A residence in Anavyssos, Attica

Services: study, supervision

Location: Old Seal, St. Sunday

Details: Sustainable building in geothermal ground floor off-plan

Year: 2018

Surfaces: 119,00 sqm

Status: under construction

DESCRIPTION

The owner of the large, off-site plot showed particular interest and eagerness for the sustainable construction of his home. The nearly 5 acres of flat land of his land proved particularly suitable for the choice of applying shallow geothermal energy.

The installation of a slinky, closed-loop horizontal geo-alternator (closed loop at a depth of up to 3 meters or until an existing aquifer) and a water-to-water geothermal heat pump connected to an underfloor cooling-heating system were selected. The completely silent geothermal pump is placed in a special “cabinet” inside the house. As an auxiliary heating system is installed a 19 KW energy fireplace (consumption 5.5 kg / h) with 75% + energy efficiency. For cooling, the geothermal system assists with bioclimatic techniques (planting, aperture permeability, summer azimuth shading calculation).

The very large, south-facing and overlapping glazing units are wooden (heat-cut) with triple energy glass panels with 4-4-5 and UVA – UVB filters. The stone stoneware of Ioannina cans are heat storage facilities in the Southeast and heat breakers in the Northwest.

The roofs were designed as rainwater harvesting seals (which will be concentrated in an adjacent natural flow tank) and with the prospect of receiving autonomous or connected photovoltaic panels. Adding photovoltaics will allow the home to be categorized into a virtually zero-energy building (A +). In the event of no photovoltaic installation, the roof is “ready” to be planted with low and medium height grasses and shrubs, significantly increasing the heat capacity of the dwelling.

All materials used are “indigenous” inorganic raw materials, recycled and reusable organic PU etc “plastic” materials. The deck on the terraces is made of natural wood. Paints, varnishes and other coatings are all eco-friendly materials. The liquid waste tank was designed to operate biologically.

IMAGES / DESIGNS